Mellanlandning

bebis
Mellanlandning
Den bästa stunden i livet, precis när ditt barn föds och barnmorskan lägger barnet på mammas bröst. All smärta försvinner och livet blir bara bättre och meningsfullare. Men för inte så länge sedan blev bebisarna tagna direkt från sina mammor. De undersöktes, vägdes och sveptes in i filtar som små paket och lades sedan i barnsängar, oftast i annat rum. Där fanns inte mammas lukt, röst eller värme, bara okända, skrämmande röster från andra bebisar, stark ljus och ensamhet. Efter nio månader av trygghet fick de möta en okänd värld ensamma. Övergången till livet utanför mammas mage kan bli så mycket smidigare med mellanlandning – mellan himmel liv och jordeliv.

Vilken tur att människor till slut förstod att naturen bara vill hjälpa oss. Att ta bort bebisar från mammor var onaturligt och kunde få svåra konsekvenser. Den första kontakten hud mot hud mellan mamma och bebis kallar man nuförtiden kängurumetoden.

Men hur började det? Det började 1978 på ett sjukhus i Bogota, där antalet dödsfall av för tidigt födda barn och barn med låg kroppsvikt var otroligt högt. Där fanns inte tillräckligt med mediciner, mjölkersättning eller kuvöser. Budgeten tillät inte fler resurser. Två barnläkare, bestämde sig för att prova en ny metod som sista utväg: mammorna skulle ge värme till de nyfödda, de skulle bli naturliga kuvöser. Det som hände var otroligt, ett rent mirakel! Antalet bebisar som dog minskade drastiskt. Man kom på namnet ”kängurumetoden” och började använda den i hela världen. Just nu finns det många organisationer i världen kopplade till kängurumetoden. Många forskare upptäcker mer och mer fördelar med den naturliga kontakten.

Men nära kontakt slutar inte på sjukhuset. Den är mycket viktig fortsättningsvis när man kommer hem från förlossningen och under hela barnets uppväxt, inte minst under tonåren. Närheten är viktig även för oss vuxna. Människor behöver den för att må bra.   Man vill hålla bebisar nära, men när man kommer hem så har man också många andra uppgifter att uppfylla. Här kommer bärsjalen in i bilden. Det magiska verktyget som gör föräldrarnas liv enklare och tillåter bebisar att mellanlanda lite till.

Skriven av Olga Rokicinska / Loolyby
www.loolyby.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.