Meja åker ambulans (2013)

Meja_aker_ambulans-287x300

”Meja åker ambulans” är en barnbok skriven av Torsten Larsson och illustrerad av Christina Lindkvist.

Meja är en liten flicka som gillar att gå till skolan och lära sig någonting nytt varje dag. I skolan händer alltid något roligt. Hon ritar och målar, åker skridskor på sjön och gör snögubbar på vintern. Men en dag när hon pysslar med sina juldekorationer i skolan, råkar Meja ut för en olycka. Hennes hår fattar eld när hon snuddar vid ett stearinljus som står på bordet. Blixt snabbt hjälper läraren till och släcker elden.

Meja är modig. Trots rädslan och paniken skriker hon inte och ställer inte heller till en scen. Som tröst får hon en liten kanin att hålla i famnen. Föräldrarna dyker upp ur ingenstans och tröstar henne. Meja är till och med glad av allt uppmärksamhet och drömmer om en god tårtbit. Trots att det är jobbigt och smärtsamt för ett barn att råka ut för en sådan tragedi, är det bra med modiga lärare som ingriper snabbt och gör sitt bästa för att barnen ska känna sig trygga.

Texten i boken är skriven på rim, och verserna är väldigt genomtänkta och fyndiga. Boken har en bra konstruktion och det finns en lärdom att dra av händelsen: en olycka kan man aldrig förutse men när den ändå är framme så är det bra om alla hjälps åt och gör det bästa av situationen. På det sättet minskar risken för en traumatisk upplevelse för barnet.

”Meja åker ambulans” är baserad på en riktig händelse. Författarens yngsta dotter har råkat ut för en olycka i förskolan och författaren vill gärna skriva en bok om händelsen. Vi på redaktionen gillar boken och rekommenderar varmt den vidare till barn 3-6 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.