Kalljästa frallor

DSC_1383

Kalljästa Frallor

Detta är ett recept för goda frukostfrallor som du gör kvällen innan och låter stå i kylen över natten för att jäsa. På morgonen tar du ut dom och gräddar i ugnen så att det doftar härligt nybakat hemma 🙂

Recept för 8 st frallor:

– 25 g jäst
– 3 dl vatten (fingervarmt)
– 2 msk neutral olja (tex raps- eller solrosolja)
– 1 msk honung eller sirap(använder du ljus sirap får du lite lättare i smaken. Mörk sirap gör frallan lite tyngre i smaken, jag rekommenderar ljus).
– 0,75 tsk salt
– 7-8 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och olja och rör om tills jästen smält.
2. Tillsätt resten av ingredienserna, men ta mjölet sist! Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Dela degen i 8 jämna bitar och rulla ihop till små bollar.
4. Ta fram en bakplåt och lägg på bakplåtspapper och lägg bullarna på. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 15 min innan du stoppar in dom i kylen över natten.
5. På morgonen: Sätt ugnen på 200 C. Ta fram bullarna och låt dom stå i rumstemperatur medans ugnen blir varm. Pensla bullarna med vatten, mjölk eller ägg. Toppa med valfritt tillbehör så som ost, nötter eller frön. Alt låt de vara neutrala.
6. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 min och låt sedan svalna innan servering.

Obs! Tänkt på att inte flytta på bullarna när de jäst över natten. Så låt alltid bullarna jäsa direkt på gallret eller bakplåten. Annars är risken ganska stor att de säckar ihop.

 

Recept av: Karolina ”Kakolina”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.