Lussebullar – ca 30 st.Ingredienser:
– 50 g jäst
– 150 g smör
– 3 påsar saffran á 0,5 g
– 2 dl socker
– 5 d mjölk
– 250 g kesella/kvarg (jag använde mig utav oatlys matlagnings creme fraiche)
– 0,5 tsk salt
– 1 ägg
– ca 16 dl vetemjöl
– 150 g smör
– 3 påsar saffran á 0,5 g
– 2 dl socker
– 5 d mjölk
– 250 g kesella/kvarg (jag använde mig utav oatlys matlagnings creme fraiche)
– 0,5 tsk salt
– 1 ägg
– ca 16 dl vetemjöl
Till pensling: 1 uppvispat ägg
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Häll ner saffran och mjölken i det smälta smöret. Värm tills vätskan är fingervarm (ca 37 grader).
3. Häll ner vätskan i bunken. Tillsätt även socker, kvarg, salt och ägget.
4. Arbeta ner ca 13-14 dl mjöl och knåda i ca 5 min(i maskin) – 10 min( för hand). Strö lite mjöl över degen och lägg över en handduk. Låt jäsa i minst 30 min men helst i en timme.
5. Strö mjöl över bakbordet. Lyft ur degen och dela den i två delar. Knåda in resterande mjöl och dela sedan upp degarna i så stora lussebullar du önskar göra.
6. Rulla varje lite boll och snurra ihop till en lussebulle. Lägg på plåt och låt jäsa ytterliggare i 30 min under kökshandduk.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla lussebullarna med det uppvispade ägget och sätt dit russin om ni önskar det.
9. Grädda i mitten av ugnen 7-10 min. Man känner oftast sin ugn själv och gör man inte det får man sitta och vakta helt enkelt. Låt bullarna svalna under jäshandduken.
Ät och njut 🙂
Recept av: Karolina ”Kakolina”