Recept – Klassiska knäck

DSC_1703

Tänkte bjuda er alla på ett klassiskt recept av knäck nu när julen närmar sig.
Ingredienser
– 2,5 dl strösocker
– 2,5 dl vispgrädde
– 2,5 dl ljus sirap
– 50 g smör
– 1,5 – 2 dl mandel (beror på hur mycket man gillar att ha i)
1. Om du inte köpt färdighackad mandel så börja med att hacka sönder mandeln. Förbered även en plåt och fyll den med knäckformar.
2. Koka upp socker, grädde och sirapen i en kastrull. Låt smeten koka på låg värme till den når 126 grader. För mig tog detta väldigt lång tid, nästan 1 timme! Men låter alltid det ta lite extra tid istället för att riskera att bränna sakerna jag bakar. Rör om i smeten lite då och då.
3. För att se om smeten är klar får du göra ett kulprov. Ta fram ett glas iskallt vatten och häll ner en droppe av smeten. Bildas en klump som du kan forma med fingrarna utan att den går sönder så är smeten klar.
4. När smeten är klar släger du ner smöret och mandeln och blandar runt.
5. Tänk sedan på att börja fylla formarna direkt. Knäcksmet stelnar snabbt och när det börjat stelna får du svårt att hälla i formarna.
6. Ställ ut plåten i kylan och låt den stå minst ett dygn innan du serverar eller packeterar.
7. Förvara knäcken sedan välförslutet i en burk.
Recept skrivet av: Karolina Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.