Ingredienser:
Vetedeg:
2,5 dl mjölk
2 påsar saffran, 1 g
50 g jäst, för söta degar
1 ägg
0,5 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
Ca 7 dl mjöl
Fyllning:
100 g smör
0,75 dl ljust muscovadosocker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 dl finhackad sötmandel
Sockerlag till pensling:
1 dl strösocker
1 dl vatten
Gör så här:
Ljumma på mjölken med saffran och låt degvätskan svalna.
Blanda mjölken med jästen, ägget, sockret och smöret. Ta ner mjölet, lite i taget, och arbeta till en deg.
Forma 20 bullar och lägg i formar. Tryck ett litet hål med tummen i varje bulle. Låt de jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och tryck ner en klick i varje hål.
Grädda i ca 7 min.
Koka ihop socker och vatten i en kastrull ca 5-7 min, låt svalna. Pensla bullarna direkt när dom kommer ut ur ugnen med sockerlagen, så blir dem glansiga och bildar en skyddande yta som håller dem saftiga hela dagen.
Recept och bild från City Gross med varor från deras Lilla och stora julbakskasse. City Gross bakkassar är tillfälliga kassar som går att beställa fram t o m vecka 51.