Ingredienser:
2 dl vispgrädde
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin
1 citron
Gör så här:
Blanda grädde, smör, socker, sirap, salt och vaniljsocker i en kastrull. Koka kolan kraftigt i ca 15-20 min.
Termometern ska visa 124 grader. Har du ingen termometer så kan du göra kulprov.
Finriv skal från väl avtvättad apelsin och citron, rör ner i kolasmeten.
Häll upp i en form med bakplåtspapper. Låt den svalna.
Skär i bitar. Förvara svalt.
Tips! Kulprov gör du genom att hälla en droppe av kolan i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula är den klar. Tänk på att det bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet. För extra snygg kola kan du riva över apelsin och citronskal precis innan servering.
Recept från City Gross med varor från deras Lilla och stora julbakskasse. City Gross bakkassar är tillfälliga kassar som går att beställa fram t o m vecka 51.