Här kommer ett ganska så enkelt och snabbt recept på Äppelmuffins. Denna smet är en grundläggande smet för muffins du inte vill smaksätta med t.ex. choklad, vanilj eller citron. Denna smet är standard när du enbart vill ha riktiga bär eller frukter i. Receptet är beräknat till ca 16 stycken muffins.
Ingredienser
– 1,5 dl mjölk
– 75 g smör
– 3 st ägg
– 2 dl strösocker
– 2,5 tsk bakpulver
– 4 dl vetemjöl
– 4 stora äpplen
– 1,5 msk kanel (till äpplena)
– 1 tsk citronsaft (till äpplena)
– 1,5 msk strösocker (till äpplena)
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Skala äpplena. Skär 2,5 äpple i smala klyftor och hacka 1,5 äpple i små bitar. Häll över citronsaften, sockret(1,5 msk) och kanelen över äpplena och rör om. Jag lade klyftorna i en skål och bitarna i en annan, sedan delade jag helt enkelt upp kanelen, sockret och citronen lika över de båda skålarna.
3. Lägg i de hackade äppelbitarna i botten av muffinsformarna.
4. Hetta upp mjölken och lägg i smöret så att det smälter samman. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
5. Vispa ihop ägg och socker, jag vispade halvpösigt. Blanda ner bakpulver.
6. Tillsätt mjölet och mjölk och smörblandningen i äggsmeten och rör ihop till en jämn massa.
7. Häll smeten i formarna och fördela jämnt. Tänk på att formen ska fyllas till 2/3. Jag brukar använda en glasskopa som mått. Jag häller ner 2 skopor i varje form.
8. Stick ner 2-3 äppelskivor i varje muffins.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 min.
Recept av: Karolina ”Kakolina”