Emma väntade trillingar

emma

Vi genomförde en intervju med Emma Westerberg, den 30 november 2011. Emma var då 22 år fyllda och bodde tillsammans med sin sambo Robert i Stockholm, där det förberedde resan efter det positiva beskedet om att de väntade inte ett, inte två utan tre barn!

Vi tog ett snack med Emma om hur det hela kändes, hur var det egentligen när ni fick veta att ni väntade barn och hur var reaktionerna?
– Vi visste om att jag var gravid väldigt tidigt berättar Emma, redan innan testet visade positivt så hade jag tidiga graviditet symptom. Vi fick veta att vi väntade barn den 10 juli 2011 och då var jag i vecka 5.

– Det kom inte direkt som en chock eftersom vi hade våra misstankar om att jag var gravid berättar Emma. Det hela kom snarare som ett glädje besked och vi blev jätte glada över det positiva beskedet.  Efter beskedet diskuterade vi länge kring hur vi skulle lägga upp allt detta kring vårt kommande barn, och till slut bestämde vi oss för att behålla barnet för det var det enda rätta för oss.

Hur gick det hela till sen när ni upptäckte att det inte var ett, inte två utan tre barn i magen?
– I vecka 9-10 så började jag må jätte dåligt berättar Emma, jag kunde inte behålla någon mat alls. Mitt illamående varande i ungefär två veckor. Emma berättar också att hon inte lade någon större vikt på att hon mådde dåligt, utan att hon trodde att hennes illamående var något som var normalt under graviditen. Men efter att hon börjat spy ut blod, eftersom hon inte fick i sig något vatten, och hennes hals var irriterad efter alla magsyror började hon fatta misstankar om att något inte var som det skulle. Robert ringde till sjukvårdsupplyssningen som sade att det enbart var en vanlig magsjuka och inget att oroa sig över. Men en stund senare kom en ambulans för att hämta upp Emma.

– När Emma och Robert väl kom in till sjukhuset så åkte de direkt ner till gyn-akuten eftersom Emma spytt så mycket. Väl där nere på gynekologmottagningen började en barnmorska undersöka Emma med ett vanligt ultraljud för att kontrollera att barnet mådde bra. Emma berättar att barnmorskan kontrollerade henne med hjälp av ultraljudet där hon först konstaterade att det var två små bebisar, och därefter gav hon ifrån sig ett stort hummande.

– Emmas första tanke var åh nej, nu är någonting riktigt galet där inne i magen. Barnmorskan började i sin tur att prata i doktor termer som varken Emma eller Robert förstod någonting utav. Barnmorskan sade att det är en triplex-graviditet och började sedan att ställa en massa frågor om IVF och behandlingar.

– Vi fick tillslut i vecka 12 ungefär veta att det var tre stycken små bebisar där inne.

Hur blev er reaktion när ni fick veta att det var tre stycken bebisar?
– Robert hade redan trott att det var två där inne eftersom jag växte så otroligt fort, så reaktionerna blev inte så starka när det visade sig vara två där inne. Men när det visade sig att det var tre så liv där inne i min mage så blev vi chockade berättar Emma.

– Det tog ett tag innan chocken lade sig, och vi kan knappt i dag förstå att det ligger tre stycken bebisar där inne och växer berättar Emma. Man kan tycka att det är trångt för ett barn i livmodern, men här ligger dem tre stycken och trängs i min livmoder skrattar Emma.

Hur ser ni fram emot förlossningen?
– Det är svårt att förbereda sig in för förlossningen eftersom vi inte vet när den blir berättar Emma, vi kommer få ett planerat kejsarsnitt datum, precis som enbarnsföderskor får ett slutdatum för BF.

Hur genomgår man en förlossning med trillingar?
–  Det blir kejsarsnitt för oss, men det går att föda trillingar vaginalt också, men det är inte vanligt berättar Emma. Hon berättar även att hon ifrån början ville föda vaginalt, men efter att ha hört om alla komplikatoner som kan uppstå har ångrat sig. Emma berättar även om att man vanligtvis brukar vara helt slut efter att ha fött ett barn, och att man då borde vara ganska mörbultad om man vet att det är två till som ska komma ut samma väg.

Emma fick förklarat för sig att om den första tar för lång tid på sig, så riskerar den tredje att bli så pass stressad att den kanske inte överlever, så för barnens skull blir det bättre med kejsarsnitt.

Hur vill du att er förlossning ska vara?
– Jag överlåter nog allt detta till läkarna, jag vill nog helst bli informerad under själva förlossningen om vad som händer, och hur barnen mår. Självklart vill jag att Robert ska vara med, skönt med stöd ifrån honom även fast det kanske är jobbigt att se dem gräva i mig berättar Emma. Men annars överlåter jag helt och hållet allting till läkarna.

Hur förbereder ni er inför tre barn?
– Vi har köpt tre av allting eftersom det är tre barn som ska leva och bo här. Men annars är det svårt, allting blir ju så pass mycket dyrare, det är tre barnstolar, större vagn, mera kläder, mera ersättning, mera blöjor med mera berättar Emma. Så det är svårt, men vi har fått väldigt mycket hjälp och stöd ifrån släkt och vänner, och det är jag evigt tacksam för avslutar Emma.

Följ Emmas resa igenom hennes graviditet med trillingarna http://livetihelhet.blogg.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.