I morgon den 4/3 är det fettisdagen och i och med det är det läge för ett recept på semlor. Mitt recept är som vanligt bakat med mjölkfria produkter, men det går givetvis bytas ut emot vanliga mjölkprodukter.
Vetedeg – ca 16 semlor
1 msk kardemumma
3 dl mjölk (vanlig, laktosfri eller soja. Tips: använd inte havremjölk till degar, det blir för sött)
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör (vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt)
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl special
Egengjord mandelmassa
250 g sötmandel
2 1/2 dl strösocker
Fyllning
Mandelmassan
0,5 dl Mjölk (Vanlig, laktosfri eller soja)
Minst 7 dl Vispgrädde (vanlig, laktosfri eller soja)
1 Ägg till pensling
Florsocker
Så här gör du:
1. Börja med degen: Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll halva mjölken över. När jästen löst sig blanda i resten av mjölken, strösockret, salt, smör och ägg.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 60 min.
3. Knåda ut degen med lite mjöl till och dela upp till 16 bullar. Låt jäsa i 45-60 min till.
4. Under tiden gör du mandelmassan; Skålla och skala mandeln.
5. Mixa mandlarna till ett fint pulver. Tillsätt strösocker och mixa i ca 5 min tills det blivit en slät och varm massa. Du kan hoppa över detta moment och självklart använda färdigköpt!
6. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
7. Skär av topparna och gröp ur bullen. Lägg ihop lite av deginnehållet i mandelmassan och 0,5 dl mjölk.
8. Fyll semlorna med mandelmassa blandningen, spritsa grädde, lägg på locket och toppa med florsocker.
Recept av: Karolina ”Kakolina”