Sockerfria kakor att baka med barnen
Att baka tillsammans hemma är en aktivitet som barnen brukar tycka är jättekul. Jullovet är dessutom en perfekt tid att pyssla i köket. Med andra ord är det dags att ta fram bakredskapen och sätta igång! Med några enkla recept och rätt förberedelser så kan bakstunden med barnen bli både rolig och lagom utmanande, men det bästa är såklart när godsakerna väl är färdiga och redo att mumsas på!
Om du letar efter fler aktiviteter för barn att hitta på hemma under jullovet så kan du kika här för massvis av tips på saker att göra med hela familjen.
På sistone så har jag börjat kika efter sockerfria recept för sötsaker, eller bakverk där man enkelt kan ersätta sockret med något annat. Och jag har lyckats väldigt bra måste jag säga. Alla sockerfria varianter vi hittills har provat här hemma har faktiskt smakat precis lika gott som ”vanliga” bakverk. Därför tänkte jag dela med mig av några goda recept utan socker och som barnen lätt kan vara med och göra:
Sockerfria kakor att baka med barn
Chocolate chips cookies utan socker eller mjöl, ca 20 st
De här chocolate chips-kakorna är både sockerfria och glutenfria – och hur goda som helst! Här hemma har de blivit favoriter som vi gärna bakar en helgdag och mumsar sedan i oss allt framför TV:n under hela helgmyset.
Tid: tar ca 20 minuter att göra
I det här receptet innehåller bara naturliga ingredienser för att göra kakorna söta, dessutom är de glutenfria. Sedan använder jag mandel- och kokosmjöl för att få extra god smak.
Ingredienser
1,8 dl mandelmjöl, hårt packat
1,8 dl koksmjöl, hårt packat
1 tesked bakpulver
En halv tesked salt
En nypa kanel
1,1 dl smör eller kokosolja, smält
1,1 dl lönnsirap eller honung
1 tesked vaniljextrakt
1,7 dl mörk choklad, hackad
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en plåt som du lägger bakpapper på. Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt och kanel i en mellanstor skål. Häll i det smälta smöret (eller kokosoljan), sirapen (eller honungen) och vaniljextraktet och rör ihop ingredienserna noggrant. Rör sedan i chokladen.
Ställ in degen I kylen och låt den vila där i fem minuter så att kokosmjölet kan absorbera överflödig fukt. Ta en sked och lägg sedan en klick deg per kaka på bakpappret på plåten. Placera ut med jämna mellanrum. När de börjar smälta och blir platta i ugnen är det synd om kakorna fastnar i varandra, så se till att lämna några centimeter fria runt varje liten klick.
Baka kakorna i ugnen i ca elva minuter tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna i några minuter och ta sedan försiktigt av bakpappret med kakorna på och lägg det på ett svalt ugnsgaller där de kan svalna klart. Kakorna är mjuka och ömtåliga när de fortfarande är varma men de stelnar och blir hårdare när de har svalnat.
Bedrövligt att ni kallar kakorna för sockerfria, fastän där ska vara över 1 dl flytande sockerbomb i receptet.