Semledags

IMG_7002
Vetedeg – ca 16 semlor
1 msk kardemumma
3 dl mjölk (Vanlig, laktosfri eller soja. Tips: använd inte havremjölk till degar, det blir för sött)
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör (vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt)
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Egengjord mandelmassa
250 g sötmandel
2 1/2 dl strösocker

Fyllning
Mandelmassan
0,5 dl Mjölk (Vanlig, laktosfri eller soja)
Minst 7 dl Vispgrädde (Vanlig, laktosfri eller soja)
1 Ägg till pensling
Florsocker

Så gör du:
1. Börja med degen: Värm mjölken till fingerljummet, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll halva mjölken över. När jästen löst sig blanda i resten av mjölken, strösockret, salt, smör och ägg.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 60 min.
3. Knåda ut degen med lite mjöl till och dela upp till 16 bullar. Låt jäsa i 45-60 min till.
4. Under tiden gör du mandelmassan; Skålla och skala mandeln.
5. Mixa mandlarna till ett fint pulver. Tillsätt strösocker och mixa i ca 5 min tills det blivit en slät och varm massa. Du kan här välja att använda färdigköpt också självklart!
6. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
7. Skär av topparna och gröp ur bullen. Lägg ihop lite av deginnehållet i mandelmassan och 0,5 dl mjölk.
8. Fyll semlorna med mandelmassablandningen, spritsa grädde, lägg på locket och toppa med florsocker.

Recept utav: Karolina ”Kakolina” Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.