Måla påskägg med barnen

Vi har sedan 1700-talet målat ägg för att göra påskmåltiden festligare. Då kokade man äggen med lökskal eller i rödbetsvatten för att få vackra färger. Idag finns det mängder med andra tips och knep för att få vackra, kreativa och roliga ägg att frossa loss i under påsken. Här nedan bjuder vi på våra allra bästa tips!

målade påskägg

Färga ägg naturligt

Vill du gå tillbaka och färga dina ägg som man gjorde förr. Då kan du färga dem naturligt under kokningen. Låt bara grönsaken/frukten koka i fem minuter innan du lägger ner äggen. Avsluta med att ta bort kastrullen från spisen och spola äggen i kallt vatten!

  • Rödbeta – ger rosa ägg
  • Tranbär, rödkål eller blåbär – ger blåa ägg
  • Gul lök, saffran eller gurkmeja – ger gula ägg
  • Rödlök – ger röda ägg

Gnuggisar

Har du ont om tid eller tycker det är svårt att måla? Då kanske gnuggisar eller engångstatueringar är din grej. Det är smidiga, enkla att fästa och går på ett kick. Här behövs nämligen bara skyddsplasten dras av och en våt trasa tas fram.

Måla påskägg med karamellfärg

Det kanske vanligaste hjälpmedlet för att färga och måla påskägg är med karamellfärg. Vill du helfärga äggen tillsätter du några droppar karamellfärg i skålar med vatten. Lägg ner äggen i skålarna och låt dem ligga där tills du är nöjd med färgen. Ett tips är att knyta band runt äggen för att få fram trevliga mönster. Kom ihåg att röd färg ger rosa ägg, grön färg ger blåa ägg och att gul färg ger gula ägg.

Äggväst

Detta går på tre sekunder – eller lite längre, du ska kränga västen på ägget först. Färdiga mönster genom så kallade äggvästar finns att köpa i butikerna. Dra på västen, doppa ägget i kokande vatten i tre sekunder och voilá – mönstret sitter som en smäck på ägget.

Klä dina påskägg med dekortejp

Gillar du snygga grafiska mönster? Då bör du plocka fram dekortejpen som idag finns i alla möjliga färger och mönster. Du tejpar helt enkelt bara fram de mönster du önskar.

Tuschpennor

Föredrar du att måla dina ägg på frihand? Då kanske du föredrar att måla dina ägg med livsmedelsgodkända tuschpennor. Det är lätta att använda och helt ofarliga att använda på de ägg som ska mumsas på under dagen. Här är det bara fantasin som sätter gränser för motiv och mönster!

Tips! Ni hittar bland annat livsmedelsgodkända tuschpennor hos Panduro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.