Julgodis – Knäck

Att baka kan vara en underbart rolig aktivitet för barn och vuxna och de små lär sig en hel del av att vara med och pyssla i köket. Nu när julen står runt hörnet så är det riktigt mysigt att julbaka tillsammans, och det är även ett perfekt sätt att få dina barn involverade i julförberedelserna. Vi brukar provbaka några recept veckorna innan jul för att vara säkra på att de blir lyckade lagom till julafton. Även om barnen inte kan vara med och utföra alla moment i baket så brukar de tycka att det är lika kul att titta hur man gör (och att vänta på slutresultatet). Här är några av våra personliga favoritrecept på julgodis att öva på under veckorna före jul:

knäck-receptJulgodis – Knäck
Även om många moment av receptet bör utföras av vuxna då att det ska kokas och skäras så kan barnen gärna vara med och titta på hur man gör! Var dock alltid försiktig och håll alla varma och vassa föremål utom räckhåll för dina barn.

Det här behöver ni till att göra knäck:
* 2 dl strösocker
* 2 dl ljus sirap
* 2 dl grädde
* 15 g smör
* 1 dl mandel
* Knäckformar

Det här receptet räcker till ca 50 bitar knäck.

Gör så här: Koka grädde, socker och sirap i en kastrull. Var noga med att låta det koka upp ordentligt – det kan ta upp till 30 minuter, om inte mer. Om du skulle mäta temperaturen på knäcken med en termometer så är en lagom temperatur för hård knäck ungefär 140 grader. Om du däremot vill ha lite mjukare knäck så är den klar vid ca 120 grader.

Sedan är det dags att skålla mandlarna, det vill säga hälla kokande vatten över dem. Efter att du gjort det så ska du skala mandlarna. Det gör du genom att rulla dem i en ren och torr kökshandduk – detta får skalet att automatiskt släppa så att det är lättare att få bort. Finhacka sedan mandlarna så att konsistensen blir ungefär som pärlsocker.

Mät nu temperaturen på knäcken. När blandningen är uppe i en bra temperatur (beroende på vilken konsistens du vill ha på knäcken) så är det dags att blanda ner smöret och de hackade mandlarna. Om du inte har en termometer så kan du kontrollera knäckens konsistens genom ett så kallat kulprov. Med en sked så droppar du lite av knäcken i ett glas med kallt vatten, sedan tar du upp smeten och kontrollerar att den format sig till en kula och ifall den önskade konsistensen.

Slå upp smeten i knäckformarna och låt dem stå att svalna tills de är lite småvarma fortfarande. Dags att äta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.