Hur livet som familj kan se ut på cirkus

Cirkus Olympia familjen

Simon Bengtsson med kompis, pappa Niklas Bengtsson och mamma Natasha Jarz i matsalsvagnen.

Foto: Sanna Kaakinen

Familjen Bengtsson har sedan 1984 drivit Cirkus Olympia, allt tog sin början med Herbert Bengtsson och hans intresse för cirkuslivet. Redan som ung arbetade Herbert på en cirkus, där han fick jobb som marknadsförare efter att ha stött på en cirkusdirektör i Ystad som erbjöd honom arbete. Arbetet pågick under några år och under arbetets gång lärde han sig cirkusbranschen från grunden – så bra att han till slut fick lust att starta eget.

Herbert Bengtsson har avlidit sedan en tid tillbaka, och har efterlämnat en framgångsrik karriär som cirkusdirektör, djurdressör och förnyare av cirkuskonsten i Sverige. I dag drivs Cirkus Olympia vidare med hjälp av hans hustru Henrika och barnen Jessica och Niklas med sina respektive.

Vi fick chansen att träffa Niklas, hans fru Natascha och deras 10 åriga son Simon, för att höra hur livet på en cirkus i Sverige kan se ut. Vi fick veta att det inte är en dans på rosor att arbeta på en cirkus, utan att det är hel del jobb som ligger bakom, och att det sällan innebär någon större ledig tid. När man har barn i skolåldern har de precis som alla andra barn skolplikt att rätta sig efter, och i cirkus livet innebär det en tuff kombination. Det blir många långa bilturer fram och tillbaka för att skjuta till och från skolan. Det innebär även några veckors tid med privatlärare som måste kallas in de gånger turnén är för långt hemifrån. Men som barn på cirkus lär man känna människor från olika nationaliteter, och det innebär att man ofta lär sig en hel del språk. Simon uppger att han i dagsläget talar fem flytande språk (tyska, engelska, svenska, polska och italienska), och hans pappa Niklas skrattar till och säger – han kan nog fler än mig till och med.

Faktaruta
Familj: Niklas Bengtsson, Natascha Jarz och sonen Simon Bengtsson.
Startade: Cirkus Olympia startades 1984.
Sittplatser: 600 platser i tältet.
Turné: Besöker 200 stycken platser om året.
Medverkande: 40 personer.
Djur: 70 st (varav ca 25 medverkar i årets föreställning).
Hemsida: http://www.cirkusolympia.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.