Ingredienser:
2 dl vispgrädde
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk torkad ingefära
bakplåtspapper
Gör så här:
Blanda grädde, smör, socker, sirap, salt, vaniljsocker och ingefära i en kastrull. Koka kolan kraftigt. Termometern ska visa 130 grader. Har du ingen termometer så kan du göra kulprov.
Häll upp i en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Låt den svalna.
Skär i bitar. Förvara svalt.
Tips! Kulprov gör du genom att hälla en droppe av kolan i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula är den klar. Tänk på att det bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
Vid 122-125 grader är kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145 grader får du hårda kolor som är lite seg mitt i.
Vid 160 grader är smeten karamellfast.
Recept från City Gross med varor från deras Lilla och stora julbakskasse. City Gross bakkassar är tillfälliga kassar som går att beställa fram t o m vecka 51.