Allt tuffare för oss unga

Foto: Shutterstock

INLÄGGET ÄR ETT SAMARBETE MED CONSECTOR.SE. Läs mer längst ner på sidan.

Nu är det bara två dagar kvar tills jag fyller 26 år, och det har fått mig att börja fundera mer och mer på det här med att köpa bostad. I dag skrivs det dagligen om hur tuff bostadsmarknaden är och hur svårt det är att hitta en bostad. Det verkar vara särskilt tufft för oss som är unga, och det skrämmer mig rejält. För även om jag i dag sitter på ett förstahandskontrakt i en hyreslägenhet, så är det ju inte säkert att jag för alltid vill bo kvar här.

Vid något tillfälle i framtiden så kanske jag vill flytta härifrån, och hur ska jag då gå till väga? Kommer det finnas bostäder med rimliga priser tillgängliga? Hur kommer bostadsmarknaden se ut? Kommer jag ens vilja bo kvar i Norrköping, eller kommer drömmen vara att flytta vidare någon annanstans? Hur kommer det gå för mina syskon? Min lillebror som snart fyller 21 år, och som börjar känna sig redo för att lämna boet. Hur kommer det gå för honom?

Kommer det krävas att man har en rejäl slant på kontot, för att kunna köpa sig en bostad direkt så fort man fyllt 18 år i framtiden? Kommer det fortfarande finnas möjlighet att hyra bostäder? Som ensamstående förälder så sparar jag redan en slant varje månad till min dotter. Det är något som är otroligt viktigt för mig som förälder, och som känns extra viktigt med den här oron i bakhuvudet, för vem vet hur det kommer se ut om 10-15 år när det är Alvas tur att flytta? Men samtidigt gnager tanken på alla de föräldrar som inte har den möjligheten – och för hur de kommer gå för deras barn i framtiden? För även om det tydligt och klart är en efterfrågan på bostäder, vilket bostadsmarknaden har snappat upp, så verkar det inte hjälpa och särskilt inte när det blir allt svårare för oss yngre att köpa eller hyra en bostad.

Har ni till exempel läst om det nya amorteringskraven som klubbades i mars? Något som kommer bidra till att det blir allt svårare för oss yngre att ta oss in på bostadsmarknaden. Själv känner jag bara en stor klump i magen, och inser att det är dags att försöka börja spara mer pengar. Det här nya amorteringskraven försvårar inte saker bara för oss unga, utan även nyskilda som ska skaffa eget boende såväl som till exempel äldre som ska flytta ihop med sin nya kärlek. Så fort hen flyttar från sitt befintliga boende och behöver ta nya bolån träder amorteringsreglerna i kraft.

Hur ser ni på bostadsmarknaden? Vad tycker ni om det nya amorteringskraven?

* Inlägget sker i samarbete med Consector.se. Detta påverkar dock inte mina värderingar eller åsikter om produkterna/företagen. Dessa kommer alltid förbli personliga och kan inte bli köpta! Läs mer om min policy .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.