Emma Askling – från dröm till verklighet

Emma AsklingFotograf: Fanny Miles

Drömmar i livet är ibland det viktigaste vi har, och därför tyckte vi på redaktionen att det var riktigt spännande att träffa debutförfattaren Emma Askling bakom debutboken Det övergivna huset.

Här berättar hon mer om hur hon gick ifrån en barndomsdröm till verklighet.

Hur kommer det sig att du ville bli författare? 
Jag har alltid tyckt mycket om att skriva och började med det redan som liten. Dagbok, brev, noveller, berättelser och uppsatser. Drömmen om att skriva en bok har alltid funnits där så länge jag kan minnas.

Hur började din karriär som författare?
När vi fick barn, för tio år sedan, slutade jag att skriva. Under nästan tio års tid skrev jag ingenting. 2012 fick jag syn på en novelltävling i Ica-kuriren och skrev ett bidrag som jag skickade in. Min kollega fick läsa den och tyckte att jag skulle skicka den till en tidning. Året Runt nappade och köpte den och bad mig dessutom skriva mera. Sedan fick jag veta att den där novellen placerade sig bland de tio bästa i Ica-kuriren också. I och med detta tog jag upp skrivandet igen och sedan rullade det på.

Lever du enbart på ditt jobb som författare? Vad sysslar du med annars? Vad gjorde du innan?
O, nej. Jag är barnsjuksköterska och arbetar på BVC. Nu är jag ledig från jobbet två dagar i veckan för att skriva. Jag tycker mycket om mitt jobb och är glad över att kunna kombinera det med skrivandet.

Hur kommer det sig att du valde att skriva böcker för barn? Påverkar dina egna barn ditt skrivande?
Jag läste själv otroligt mycket böcker som barn och jag tror att det har påverkat mig. Kanske det faktum att jag jobbar som barnsjuksköterska också har spelat in, jag träffar väldigt mycket barn. Jag har tre egna också (11, 8 och 5 år) och de påverkar såklart också mitt skrivande. Det övergivna huset skrev jag till min äldsta dotter, som också älskar att läsa och ville ha något riktigt spännande.

Hur lång tid tar det att ge ut en bok?
För mig tog det ganska precis ett år från det att jag började skriva tills jag höll den i handen. Då får man väga in att böcker för barn är kortare än vuxenböcker och att det tid att vänta på svar från förlagen.

Hur viktigt tycker du att det är att ha stöd hemifrån under sitt skrivande?
Viktigt! Barnen måste förstås komma först, men utan min förstående man hade boken kanske inte blivit klar så fort. Sedan måste man prioritera själv också. Jag har tagit bort tv-tittande och lite annat.

Vart får du inspiration ifrån när du skriver? Använder du dig av personliga erfarenheter?
Inspirationen kommer lite överallt ifrån. En del personliga erfarenheter såklart men det mesta är påhittat. Sedan har jag som sagt egna barn och rör mig mycket i barnkretsar.

Vad har du för planer för framtiden?
I januari 2016 kommer den första delen i en tänkt lättläst serie för barn i åldern 10-12 år ut på Nypon förlag. Jag ska fundera på och börja skriva del två. Sedan håller jag på att redigera nästa bok, som liksom Det övergivna huset, är en kapitelbok för barn i åldern 9-12 år. Det är en mysrysare.

Vilka författare inspireras du utav? Någon favorit?
När det kommer till barnlitteratur finns det många. Ingelin Angerborn, Kristna Ohlsson, Lin Hallberg och Johanna Lindbäck är några.

Vad läser du helst för dina barn?
För femåringen blir det mycket Pia Lindenbaum, jag älskar hennes sätt att gestalta trots att hon skriver för rätt små barn. Hon underskattar inte sina läsare. För åttaåringen ska det vara något spännande, något som fängslar. Elvaåringen läser mest själv men jag skulle gärna läsa någon ungdomsbok tillsammans med henne. Kanske Alltid den där Anette, av Peter Pohl.

Hur blir du bemött som författare?
Folk är överlag nyfikna och glada!

Hur viktigt är det med ett kontaktnät för en författare? Träffas författare i någon slags grupp för att hämta inspiration och tips ifrån varandra? Eller hur ser vardagen ut som författare?
Jag har lärt känna många skrivande människor via min blogg och vi träffas ibland på skrivrelaterade sammankomster. Jag ingår också i en skrivarcirkel, där vi träffas en gång i månaden. Det är bra att ha likasinnade att diskutera med och fråga, för författaryrket är ju ganska ensamt. Många skrivarbloggar har varit en guldgruva för mig och folk är väldigt generösa och delar med sig av tips och tankar kring det mesta som gäller skrivande.

Namn: Emma Askling
Ålder: 38 år
Bostadsort: Strängnäs
Blogg: https://emmaaskling.wordpress.com/
Aktuell med: Det övergivna huset, en spännande bok för alla i åldern 8-100 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.